Arboslim

Wat doet koffie met je tanden?

Wat doet koffie met je tanden?

Geplaatst op

Op de werkvloer is er een zeker zwart goedje dat heel veel wordt gedronken: koffie. Ondanks de gezondheidsvoordelen die het drinken van koffie met zich mee kan brengen, is te veel consumptie misschien niet goed voor het gebit. Eén kop koffie per dag verhoogt de kans op gaatjes. Bovendien kan koffie bijdragen aan halitose of een slechte adem door de sterke geur en de manier waarop het de mondbacteriën in de mond verhoogt.

Let op: voor het behouden van een goede mondhygiëne is het van belang om regelmatig bij je tandarts langs te gaan voor een controle. Ben je woonachtig in de regio Rotterdam? Dan adviseren we je van harte om een bezoek te brengen aan Tandzorg Kralingen

Koffie en tandverkleuring

Naast deze mondgerelateerde problemen veroorzaakt koffie ook tandverkleuringen.

Wat is tandverkleuring?

Tandverkleuringen ontstaan wanneer er bruine of zwarte putjes op het oppervlak van de tanden verschijnen. Soms verschijnen er echter witte strepen of een gele tint.

Soorten tandverkleuringen:

Uitwendige verkleuring van de tanden heeft betrekking op de verkleuring van de buitenste laag van de tand: het glazuur. Het wordt vaak veroorzaakt door het feit dat de tanden worden blootgesteld aan voedsel, drank of activiteiten die de tanden bevlekken. Koffie, wijn, cola en roken kunnen extrinsieke tandverkleuringen veroorzaken. Inwendige tandverkleuringen hebben invloed op de inwendige structuur van de tand: het tandbeen. Er zijn verschillende oorzaken van intrinsieke tandverkleuringen, waaronder:

  • Te veel blootstelling aan fluoride tijdens de kindertijd
  • Gebruik van tetracycline-antibiotica door je moeder tijdens haar zwangerschap of je eigen gebruik van de tetracycline toen je acht jaar of jonger was
  • Tandheelkundige trauma’s bij kinderen
  • Tandtechnisch trauma van de blijvende tand die een inwendige bloeding veroorzaakte, waardoor de tand verkleurd werd.
  • Geboren worden met dentinogenesis imperfecta, een zeldzame aandoening die grijze, paarse of amberkleurige verkleuringen veroorzaakt.
  • Leeftijdsgebonden tandverkleuringen zijn een combinatie van de extrinsieke en intrinsieke oorzaken van tandverkleuringen. Het tandbeen wordt van nature geel naarmate de tijd verstrijkt, terwijl het glazuur dunner wordt. Hierdoor kan het gele tandbeen doorschijnen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden