Arboslim

Hoe ontstaan gele tanden en wat kun je er tegen doen?

Hoe ontstaan gele tanden en wat kun je er tegen doen?

Geplaatst op

Witte stralende tanden staan erg mooi en zien er verzorgd uit. Gele tanden worden vaak als indicator voor een slechte mondhygiëne gezien en kunnen je onzeker maken. Maar hoe ontstaan gele tanden precies en wat kun je er tegen doen? Als je weet hoe gele tanden ontstaan kun je letten op deze punten en proberen gele tanden zoveel mogelijk te voorkomen. 

Waarom worden mijn tanden geel?

In de loop der jaren kunnen onze tanden hun natuurlijke witte glans verliezen door alledaagse boosdoeners zoals frisdrank, koffie, thee en rode wijn, omdat dit soort voedingsmiddelen veel tannine bevatten. Meestal zijn deze vlekken gemakkelijk te verwijderen met een gewone poetsbeurt of tijdens een afspraak bij de mondhygienst in Amsterdam Zuid. Hoewel tanden vaak vlekken krijgen door voedselresten ligt de meest voorkomende reden voor gele tanden net onder het oppervlak. Onder ons glazuur zit een laagje dat dentine wordt genoemd. Deze is van nature geel. Naarmate je glazuur uitgedund wordt door de zuren van bijvoorbeeld eten en drinken en de natuurlijke veroudering en slijtage, beginnen onze tanden geler te worden. Genetica is een belangrijke factor in de geelheid van het tandbeen en de dikte van je glazuur.

Je versnelt het proces van geler wordende tanden met: roken

Roken is een van de hoofdoorzaken van gele tanden en vlekken. Door te stoppen met roken zal de snelheid van het vergelingsproces afnemen. Door de mondverzorging te verbeteren kun je gele tanden verbeteren door te stoppen met roken, de mond goed te verzorgen door tweemaal daags de tanden te poetsen en dagelijks te flossen. Het bleken van de tanden bij de tandarts kan erge gele tanden witter maken. 

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen of medicijnen veroorzaken ook gele tanden. Patiënten die chemotherapie ondergaan voor hoofd- of hals kanker kunnen gele of bevlekte tanden krijgen. Ook bepaalde soorten voorgeschreven medicijnen, waaronder medicijnen voor astma en hoge bloeddruk veroorzaken vaak gele tanden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden